viernes, 7 de septiembre de 2007

Festa Major de la Planura 07. Yu-hu!


Comença la festa Major de la Planura amb unes expectatives altíssimes. A partir d'avui i fins al proper dimarts em veuré tant immers en la celebració de les festes que és possible que no tregui massa el nas pel blog. Com podreu comprovar el programa d'activitats no té desperdici. Estic tant desolat per haver-me perdut el 15è memorial de petanca Ramón López, on va reeixir la tripleta del Club Trinitat Vella de Barcelona, que a partir d'avui engego tot un timming personal per no faltar a cap dels esdeveniments que us detallo més endavant.

Un tema que no puc ni vull passar per alt és el disseny del cartell de la festa major de la planura. Està clar que el sofert professional que l'ha creat no s'ha impregnat tant dels libres de disseny com dels catàlegs de supermercats de segona categoria. Però conscient com és de l'entorn pel que treballa ha entès que a la planura els supermercats de nyigui-nyogui són el prototip estètic que ens és més proper. A això se li diu documentar-se. Quin treball de camp! L'estructura orgànica que dibuixa el fons, que suposo que es deu tractar d'una foto digital de la festa anterior filtrada per tots els mitjans que ofereix el photoshop de manera aleatòria, omple de color i de dinamisme la imatge global del cartell. Està clar que el motiu és que nosaltres, els planurians, sóm alegres, extrovertits, dinàmics i orgànics per naturalesa. En la senzillesa del seu procés rau la veritable bellesa d'aquesta obra. Lluny de plantejar-se altres tècniques que podrien resultar massa complexes per les nostres limitades capacitats perceptives empra a les mil meravelles el concepte de la perspectiva atmosfèrica. Com que el fons està desenfocat se situa mentalment a darrer terme atorgant tota la importància a la càrrega textual que tot seguit passaré a comentar. Cerca-lejos. Quin paio! Empra el fons com a símbol inequívoc del bullici i l'alegria de la nostra festa. Em sembla que s'hi ho analitzéssim detingudament encara podriem veure-hi les cares somrients d'uns nens molt alegres i dinàmics que deboren una poma ensucrada. Per què tenir en compte altres característiques estructurals de la imatge si amb una sola ja aconsegueix el seu propòsit.

El tractament tipogràfic i la seva situació són, però, els factors clau de l'obra. L'autor ens proposa un repte mental. Un joc visual per concentrar l'atenció de les nostres mirades. Es tracta de fer una frase coherent amb unes paraules desordenades, què divertit! Juguem-hi! Tenim quatre elements bàsics: festa, (.), '07, major. Tenint en compte que el punt de la j se situa just al darrere d'una paraula, el prenem també com a signe de puntuació perque és òbvi que en la primera lectura és l'element gràfic que segueix la paraula festa. D'aquesta manera el resultat primer és el següent: festa. '07 major. Apa xatos, espero que passeu una estona entretinguda i ho pogueu resoldre...

Si us heu preguntat quin és l'element que us angoixa ja ho s'ho resolc jo mateix. És el desequilibri en la situació del lema perque està tot desplaçat a la dreta i a la part superior esquerre hi ha els logos institucionals de rigor. Aquest fet és un émfasi en el dinamisme i un missatge clar cap als seus lectors: el factor desequilibrant que posseïm els planurians. Una altra cosa no tindrem, però en desequilibrats no ens guanya ningú. A part, l'audaç creador, aprofita aquest desplaçament per crear un espai hetèri a la part inferior esquerre que s'ha d'usar a l'hora d'agafar el programa amb la mà esquerra i, sense tapar la llegenda, anar passant les pàgines amb la dreta. No ho indica a la portada del llibret per no ferir la nostra intel.ligència dinàmica, orgànica i desequilibrada amb una cosa tant òbvia. Esteu gelats oi? Crèieu que només Barcelona era la ciutat del disseny. Com aquesta obra no guanyi un FAD n'hi ha per llogar-hi cadires!
No puc ometre, tampoc, la idònia indicació de la utilitat pròpia del llibret. A la part dreta, en sentit ascendent i remarcant l'eix sentit de l'estructura hi podem llegir: programa. Està clar que de no haver-ho indicat tots els planurians haguéssim pensat que es tractava del darrer catàleg de Bang & Olufsen i l'haguéssim llançat a la bassa.

Activitats destacades:

"Ball de nit amb l’orquestra Cadillac al carrer de l’Estació durant el descans, es realitzarà la tradicional sangriada, amb el repartiment de sangria Don Simón a càrrec dels Sangrinaris amb la col·laboració del Mercat Municipal (només per als majors de 18 anys) i després cercavila popular a la fira (els Sangrinaris conviden a tothom a anar conjuntament a la fira) inici carrer de l’Estació."

Què n'és de nostrada la tradició de remullar les festes amb sangria Don Simón. Omplim contenidors de sangria en tetrabrik que anem arrossegant pel carrer per tal de millorar-ne la distribució. Aquestes coses s'han de seguir fent perque sap greu que es perdin.

"Cucanya, tots els participants rebran com a obsequi una samarreta de la Peña Bética"
"Paella popular, porta’t la cadira i els coberts. No portis plats, que te’ls dóna La Murga"
"Campionat de futbolí humà, campionat amistós entre diversos equips i el duel esperat entre Sangrinaris i la Murga.
"Sucada popular repartiment de sucs Don Simón a càrrec de Sangrinaris"
"XXVI Jornades Internacionals Folklòriques amb el grup de l’estat Qian Dongnan (Xina)"

D'ençà que els envio la farina que reciclo del terre de casa ens hem agermanat amb el llegendari poble xinès.

"Ball de nit amb l’orquestra Taxman al carrer de l’Estació. Durant el descans, es realitzarà la tradicional Xampanyada, a càrrec
de la Murga" (...!)
"Playback Petites estrelles els millors playbacks de la música preferida de tots els nens i les nenes"
"Ball de Festa Major amb el Duo Amanecer"
"Castell de focs. Antic pàrquing de camions"
"Homenatge a Catalunya amb la participació de la Casa de Andalucía de la Llagosta, el grup Abent Jot del Centro Cultural
Aragonés de Mollet, un esbart a determinar i el Grup de Ball de Gitanes de la Llagosta."

En fi, aquestes són les activitats seleccionades com a imprescindibles en el meu timming festiu, però com us podeu imaginar la resta d'events no tenen pèrdua. Si us voleu apropar a la planura us rebré encantats a casa i podrem gaudir-ne tots plegats. A més des de casa, que està molt ben situada dins del call, podreu contemplar l'ambient festiu i escoltar els concerts de dos escenaris diferents. Si no em trobéssiu, que és extrany, pregunteu per mi al mil homes del pedrís de la immobiliària (no té pèrdua) o a la directora de la guarderia de l'Atz (la identificareu clarament).
Que comenci la festa. Yu-hu!

0 comentarios:

Publicar un comentario

Suscribirse a Enviar comentarios [Atom]

<< Inicio